Tuesday, November 29, 2011

what a beautiful day =)



Rembat pic from PAK SYEIKH GUGEL coz lepas makan baru ingat nak mik pic =)



Today is very busy so I did not have time to eat ... But, thanks to Allah that hear my stomach voice =)

You know why????

After my job finished, I went to visit the program was organized by Finance and Banking Society. Unfortunately, the program has ended. Howeverthe committee members of the program also my friends invited me to eat food that has been provided =) 

After everything is over, I returned to the room .. Another friend, Tika gave me pizza which kept specially for me because I can't attend their birthdays celebration...

btw, HAPPY BELATED BIRTHDAY  to Tika Nurieka and Iqca Ishika!!!












p/s: kalau dapat makan memang HEAVEN...Lupa masalah and penat lelah =)

SEGMEN : saya nak mirahashime promote blog saya

Aiii...actually malu la jugak nak mintak orang follow blog yang tak cun ni...lagi plak tak pandai nak buat citer best-best untuk tatapan reader semua...tapi, bila fikir-fikir balik baik jugak perkenalkan blog ni kepada ramai orang at least dapat jugak kita berkongsi sama-sama and dapat bertukar fikiran...nak jugak kenal kawan-kawan baru and boleh jugak mengisi masa-masa yang terluang ni dengan berkongsi maklumat yang harapnya boleh beri kebaikan kepada kita semua....

K, tak nak panjang-panjang citer....berbalik kepada tajuk asal


Kenapa cik Fatin nak Mira tolong promote blog:

1) Untuk mendapat markah penuh bagi subjek STID 1103, COMPUTER APPLICATION FOR MANAGEMENT =)

2) Nak jadikan medium untuk berkongsi pandangan dan ilmu

3) Nak tingkatkan traffic untuk blog ni =)



Eh lupa plak nak bagitaw...segmen ni dibuat oleh mira untuk sapa2 yang nak promote blog...Tarikh tutup 5 Disember 2011...Kalau nak taw lebih lanjut,  klik sini je ok =)


Btw, thanks Mira...nice to meet u =)

Monday, November 28, 2011

Preparation For Dynamic Executives (EXEC) PART 2

PART 1 (click here)


Let's continue =)


2nd day, 22 OCTOBER 2011

For the second day, we had "BAKTISISWA" at Kg. Changkat Setoi, Changlun.. This program is very suitable with UUM's motto "ILMU, BUDI, BAKTI".. You know why???

It is because the first day, we fulfill it with the seminar to gain our knowledge means that "ILMU".. Then for the second day, we had some activities with local villagers means that "BUDI & BAKTI"   
But, the real name for this activity we called as TALENT ENRICHMENT PROGRAM...


For this activity, group was divided into 6 which are:
60 participants allocated to 4 houses (15 each house)
20 participants at cemetery
15 participants at mosque
20 participants prepare for foods
15 participants at SMK Bandar Baru Sintok

We started this activity at 9 am until 12.00pm then we had lunch. After lunch, all participants gathered in the mosque to perform solat, recite Yasin and solat hajat for SPM students. Then, closing ceremony began.

At 3.30pm participants depart back



Our transport =) 
Actually, we went to this village by bus. But this transport was sponsored by our advisor to facilitate the committee members during the program 


Very enjoyed =)




More pictures:




SMK Bandar Baru Sintok


AJK's with Prof. Dr. Nor Hayati and Mr. Muhaizam

CONCLUSION
Alhamdulillah, I had the opportunity to handle this program and thanks to all=)


Sunday, November 27, 2011

Preparation For Dynamic Executives (EXEC) PART 1

Firstly, I want to wish SALAM MAAL HIJRAH to all muslims and hope this year is better than before...to know details about the history, (click here)...


=)




Seminar: Preparation For Dynamic Executives or known as EXEC was held on 21 & 22 October 2011. It was organized by Finance and Banking Society, UUM. 
Its my pleasure to talk about this program because this was my first experience as a director. Previously, I just became a part of committee members and mostly as a secretary.
For me, this program was successful because of strong commitment and effort from committee members and our advisors Prof. Dr. Nor Hayati Ahmad, Mr. Kharul Azhar Ramli and Mr. Muhaizam. Thanks to all...Really appreciate it =)



Haaa...the participants for two days program:
AJK's = 44
UUM students = 80
UiTM students = 50

Here, just want to share the knowledge acquired by the participants who attend this program

1st day, 21 OCTOBER 2011

With speakers and VIP's



For keynote speaker, the title is "Climbing Up The Career Path, Opportunity and Challenges" but here I only just want to share about preparation before entering the job market. From his talk, the preparation as below:

1) Prepare for the job market
2) Identify our skills, strengths and weaknesses, and areas of interest
3) Prepare and update resume in line with the position and job that we apply
4) Prepare for job interview
5) Brush up our skills
6) Review market connection


WHAT SKILL SET THAT EMPLOYER NORMALLY  LOOK FOR???
Soft skill + Value, Personality & Personal Character
TECHNICAL SKILL: Academic + Working Experience

Then, for the second session, the speaker said that work and career are different. When a person is considered the work is work, work cannot be done vigorously BUT when work considered as career and profession, the person will excited to do the job and there will be no "MONDAY BLUES" as most people.

After break for lunch and pray, sharing knowledge and experience session from the students who are practical at Hong Kong and Brazil began. 
The word that I learned from this session is "Muito obrigador" which means Thank you in Portuguese... It is because in Brazil, most people use this language.

After 2 hours, the participants from UUM and UiTM had Ice Breaking Activity. 


One of the activities
Then, all participants rest in their rooms and get ready for Pre-Executives Dinner. 
The purpose of this dinner is to create a link and networking between students. Besides, it will develop a variety of executives skills and versatile's student in order to prepare undergraduates to be employable.



UiTM students



Rest adjourn...for the second day, I'll put it in PART 2..=)

Friday, November 25, 2011

Sometime....

Sometime...
we have to read a lot of books to accomplish our assignment
thanx google =)


Sometime,
we have to spend a lot of time in library to study and do a lot of works
thanx google

Sometime..
we are not realize that we did same activity everyday, every week, every month....
thanx google

Sometime...
we are crying because we have to face a lot of problems and challenges
thanx google

BUT...
WE SHOULD BELIEVE THAT....
thanx google


So, we have to....
thanx google

 and
thanx google

Tuesday, November 22, 2011

BASIC CONCEPT: beza perbankan Islam dan perbankan konvensional

Actually, entri kali ni untuk berkongsi perbezaan transaksi dalam PERBANKAN ISLAM dengan PERBANKAN KONVENSIONAL..

Sekiranya soalan ini ditanyakan kepada pelajar yang mengambil kos kewangan Islam, perbankan Islam, muamalat dan sebagainya, mereka pasti akan menjawab 
PERBANKAN ISLAM BEBAS DARI RIBA (interest), MAISIR (gambling) dan GHARAR (uncertainty). Ada pula yang cakap transaksi di perbankan Islam guna Mudharabah, Murabahah, Bai' Bithaman Ajil lagi...

Tapi, sejauhmana individu yang tidak mendalami perkara tersebut akan faham sekiranya mereka diterangkan dengan terminologi yang agak asing bagi mereka???
So, we have to make it simple to explain...Guna perkataan yang biasa untuk orang lebih faham...

Masih ramai yang mengatakan perbankan Islam dan konvensional adalah sama. Contohnya:
Membuat pinjaman di Perbankan Islam sebanyak RM200,000 mereka perlu membayar dengan RM300,000.
Membuat pinjaman di Perbankan konvensional sebanyak RM200,000 mereka perlu membayar dengan RM300,000. 

So, DI MANA BEZANYA:

Cara perbankan Islam:

Dari gambar di atas, 
a) PEMINJAM ingin meminjam dari BANK RM200,000 untuk membeli kereta
b) BANK membeli kereta dari pembekal dengan harga RM200,000 secara tunai
c) Bank menjual semula kepada peminjam dengan harga RM300,000 
d) Peminjam membayar RM300,000 kepada bank secara ansuran

kita dapat lihat PERBANKAN ISLAM mengambil keuntungan di atas jualan kereta BUKAN keuntungan dari pinjaman

Hal ini tidak sama dengan transaksi yang dilakukan oleh PERBANKAN KONVENSIONAL iaitu
PEMINJAM pergi ke bank untuk membuat pinjaman sebanyak RM200,000 dan BANK meluluskan dengan bayaran sebanyak RM300,000. 
Di sinilah berlakunya RIBA (kadar faedah) yang tidak dibenarkan dalam Islam.

Firman Allah dalam Surah Al-Baqarah (ayat 275):
"Allah telah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba"

Nak tahu lebih lanjut berkenaan riba??? 
(klik sini)
nak taw lagi detail???
(klik sini)


Ok lah, nak rehat dulu...nanti saya akan sambung PERBEZAAN PELABURAN ISLAM DAN PELABURAN KONVENSIONAL...penting untuk kita taw differences between islamic investment and conventional ni sebab tujuan hidup kita bukan untuk mencari kekayaan dan kemewahan semata-mata tapi untuk mencari keredhoan-Nya...


Ce nengok majalah ni pun nak ajar kita how to be a smart investor bukan men suka-suka ati ja nak invest...=) Apa-apa pun kita perlu membaca dan menuntut imu secara langsung mahupun tak langsung....


p/s: juz nak share basic konsep...if nak taw lebih lanjut, kena tanya pakar...ni apa yang saya faham dalam kelas..=)

Friday, November 18, 2011

~words for today~


Alhamdulillah...done my psychology paper this morning..now, start to complete my tasks that will be submitted on Sunday, 20 November 2011..

Checklist the tasks that I have to submit on Sunday:
1) Draft for Project Paper ISLAMIC INVESTMENT
2) Resume and cover letter for COMPUTER APPLICATION IN MANAGEMENT
3) 1 year report for FINANCE AND BANKING SOCIETY

I also have to study and prepare for my next paper (Sunday, 20 Nov and Tuesday, 22 Nov)

SO, 

DOAKAN SAYA BERJAYA =)

Thursday, November 17, 2011

TAHNIAH adikku...


Entry kali ni dibuat khas untuk adikku, Firdaus Saufi 
atas kejayaan yang cemerlang dalam UPSR, 8A UPKK sekali gus dapat gelaran 
"Pelajar Paling Cemerlang" di sekolah...

Semoga terus berjaya pada masa akan datang..
Hehe tak sia-sia la kena dengar syarahan mama pagi, petang, siang, malam kan2 =)
abg (nama timangan) kena berterima kasih kat mama yang dok bagi perhatian, kajut abg p sekolah and iron baju abg tu taw... berterima kasih jugak pada abah yang dok p antar and amik abg di sekolah and tuisyen...
Kakak pun nak ucapkan terima kasih kat abg sebab bagi hadiah yang amat bernilai untuk mama and abah...

and jangan lupa berterima kasih (bersyukur) kepada ALLAH sebab abg berjaya pun dengan izin-Nya...=)

bukan senang taw nak cemerlang dalam akademik dalam masa yang sama cemerlang dalam ko-k...kejayaan abg dalam UPSR dan menjadi olahragawan sekolah selama tiga tahun berturut-turut adalah hadiah buat mama dan abah...

kita kena sentiasa ingat jerih-payah dan pengorbanan mama dan abah untuk kita tak mampu dibayar dengan wang ringgit...

p/s: ORANG YANG BERUSAHA PASTI AKAN BERJAYA
WALAUPUN BUKAN SEKARANG
TAPI 
PADA MASA AKAN DATANG...=)


Tuesday, November 15, 2011

Miss THEM :-*

Rindu sangat dekat kawan-kawan aku time diploma dulu....ni la student Diploma Perakaunan (2006-2009), Kolej Universiti Insaniah...
Time ni dah sem last dah...So, kami buatla Program Diskusi Ilmiah di SC, MASB dan MIA...

Huhu dah hampir 3 tahun berlalu...
ada antara kami yang dah kawin and bakal jadi ibu... TAHNIAH (^_^)

Bergambar dengan lecturer yang tak jemu-jemu ajar kami financial accounting dari sem 1 sampai sem 6, Pn. Suraiya (yang pakai blazer tu)

Ni bergambar 1 kelas...barisan depan ni semua jejaka idaman malaya la konon-konon =)




sebelum meneruskan perjalanan mestila makan dulu...ni part yang paling best and aku tunggu-tunggu setiap kali join program...hehe sori la na....ceq lapaqla =)



Bergambar di Malaysian Institute of Accountant....


Bergambar dalam masjid... yang berdiri tu dari kiri aku, zira, syidah...yang duduk plak tyah and jue....kira cam ADIK BERADIK MAK LAIN BAPAK ASING gak la ni...tapi tak cukup lagi 3 orang ni ahli group...sat na...nak selongkar cari tang mana depa ni....

Haaaaa...jumpa dah...baru cukup 8 beradik...kat Cameron ni...lepas dah puas berdiskusi la konon-konon, kami bercuti di Cameron Highland....untuk percutian di Cameron Highland tu nanti la na citer...ni juz nak gtaw kat depa yang ceq ni rindu kat depa...



selain 8 beradik tu, ceq ni rindu jugak kat insan-insan bawah ni dari kiri Liza, aku, Syidah, Wani, Iffah, Farhani, Una and Zira....tapi kan tak cukup lagi 2 orang...tak taw depa sesat kat mana....jom cari depa...jeng3x
 YESS dah jumpa....ni baru cukup geng yang p tasik tu...kami p tasik lepas lecturer cakap "KELAS CANCEL." 
Dari kiri syidah, jue, iffah, farhani, afi,una and zira...yang duduk plak aku, liza and wani....



Really miz u olls....Reunion aritu kejap sangat la...kita plan reunion baru la na kawan-kawan...tapi aku abiz exam 18 Januari la....huhu

Monday, November 14, 2011

Tips bangkitkan nafsu STUDY di bilik

Ish2....jangan salah faham dengan tajuk and fikir yang bukan-bukan....

Sekarang ni student U semua dah sibuk exam...tapi still ada yang takda mood nak study...

Ada yang kata kalau nak study kena p library...dalam bilik tempat untuk tido ja tapi aku tak setuju sangat la sebab aku sangat suka study dalam bilik....

Sebab musabab suka study dalam bilik:
- Tak payah susah-susah iron baju
- Tak payah fikir baju mana nak pakai
- Tak payah tunggu bus or jalan kaki ke library
- Tak buang masa untuk bersiap-siap
- selesa (nak buat apa pun BEBAS sket)


tapi
apa-apa pun STUDENT dan LIBRARY tak boleh dipisahkan
cuma
library tak buka 24 jam so, kena la prepare apa-apa yang patut kalau nak study kat bilik


Kalau dah memilih untuk study di bilik,
bilik mestilah cantik, selesa dan bagi mood nak study tu sentiasa ada...


 Kriteria bilik tu mesti...emmm

         
                             Camni ke?
Thanx GOOGLE
Thanx GOOGLE

Thanx GOOGLE
Tu pic kat rumah boleh la...ni bayar RM375 je 1 sem (lebih kurang RM2.50 1/mlm)...so, dapat bilik pun berpatutan la dengan jumlah yang dibayar...
Tapi sebenarnya bilik tu besar ke tak, cantik ke tak, baru ke tak...TAK PENTING...
YANG PENTING...bersih, kemas dan sejuk mata memandang (hehehehe cam nak memilih pasangan lak kan2)




Barang-barang atas meja kena la tersusun rapi...baru kepala tak berserabut....mood nak study tinggi...

 Buku-buku pun dijaga dengan baik..ada yang berpendapat kalau buku yang dibalut cantik ni buku yang tak digunakan ja...
tapi aku tak setuju...
guys, student U bukan budak kecik..dah besar-besar belaka so, jagalah buku baik-baik even selalu guna tapi keadaan buku tak terjejas..
kalau buku cantik dan guna plak buku yang ori bukan fotostat, ada kaler maler InsyaAllah mood nak study tu akan ada...
Kalau pandai jaga buku, mesti tak rasa rugi duit kan2...buku ni bukan nak guna untuk 1 sem saja tapi time kita keja nanti pun sometimes kena refer buku-buku camni...time tu tak sama kalau nak beli buku baru or pinjam orang sebab nota dan catatan dalam buku yang kita buat sendiri, kita ja yang faham...
lagipun kalau guna buku ori, cantik-cantik camni simpan nanti bleh jugak tunjuk kat anak cucu...tak kan nak gtaw "nenek dulu pakai buku fotostat ja cu...tu pun abiz final exam tak tau p mana"



Tadi tu kalau meja study besar...ni cara meja study kecik dan terhad plak...



huhu disebabkan meja kecik, kadang-kadang tak selesa jugak kan2...nak study atas katil takuutttttttt jadi camni




alternatif meja kecik
memang aku suka study kat meja camni...
ingat lagi sem lepas aku study math dengan ayu, zaty, tika n k.hani kat meja ni la...
tapi ikut keselesaan masing-masing la...


tapi kalau still jugak rasa nak tidur...
amalkan petua ni


bangun pagi-pagi, tarik cadar cekang-cekang macam time duduk asrama sekolah dolu-dolu...mesti rasa sayang nak tidur takut nanti katil tak cantik dan tak kemas




Selain tu, pencahayaan bilik jugak penting...
sori guys kamera murah, gambar tak cantik la..
tapi yang penting kalau tak nak tido, ikat la curtain ni biar cerah sket baru ada mood nak study..
buka tingkap tu bagi udara segar masuk dalam bilik...




kesegaran dan bau yang menyenangkan pun penting jugak taw...
guna la apa-apa pewangi yang boleh bagi kesegaran dan sesuai dengan citarasa dan ikut kemampuan




Haaaaaa senang je kalau nak study ni...tak payah belanja banyak-banyak...bajet ciput ja pun takpa...STUDY tu yang penting...
datang jauh-jauh bawa harapan mak ayah yang menggunung tinggi tu...jangan sesekali sia-siakan harapan mereka...


insyaAllah kalau tiap-tiap hari ada motivasi untuk majukan diri sendiri, kat mana-mana pun bleh study...JANGAN TERLAMPAU BANYAK ALASAN...


hanya pelajaran yang mampu mengubah nasib diri dan keluarga... pelajaran jugak yang mengangkat martabat agama


Tak percaya???
Surah al-Mujadalah ayat 11 bermaksud:
"Allah akan meninggikan orang yang beriman di antara kamu dan orang yang diberikan ilmu pengetahuan beberapa darjat"


cara nak motivate diri:
Buat la nota matlamat or kata-kata semangat...
tampal kat dinding ke, board ke, tempat-tempat yang selalu kita tengok...
tak cantik takpa...
yang penting ikhlas dari hati kita...apa yang kita nak




Letak gambar mama and abah kita di tempat yang kita selalu tengok...PENTING NI...
Bila terbayang wajah-wajah yang semakin hari semakin dimamah usia dek kerana memerah keringat demi sesuap nasi untuk anak-anak tercinta, 
insyaAllah akan berkobar-kobar semangat nak study tu...
huhu cam nak nangis plak terkenangkan pengorbanan mereka yang tak ternilai yang telah membesarkan aku dan adik-adik...
siapalah kita tanpa mereka...

k, rasa cukup setakat ni dulu...
selamat STUDY!!!
Chaiyok2

Sunday, November 13, 2011

TIPS KURANGKAN SAKIT KEPALA

Thanx Tok Syeikh GOOGLE for this picture


Kalau rasa sakit kepala or kepala terasa panas, try la amik daun lidah buaya, potong, rendamkan dalam air and lumurkan di kepala...InsyaAllah kepala akan rasa ringan dan sejuk...

Aku selalu amalkan camni tambah-tambah time migrain...

Selain tu, kalau selalu sakit kepala, digalakkan bangun awal-awal pagi dan mandi dari kaki naik ke atas...bila seluruh badan dah sejuk, baru basahkan kepala..petua ni dah lama aku dengar...kalau demam pun wat cam ni jugak...baru panas dalam badan tu keluar...

Daun lidah buaya ni jugak bleh kurangkan masalah keguguran rambut...try la ea...selamat mencuba =)

Kalau nak taw lebih lanjut khasiat daun lidah buaya ni, search la sendiri...Tok Syeikh GOOGLE sedia membantu...


Saturday, November 12, 2011

SORRY DEAR....

Sorry dear...
I'm not perfect...
but seriously....
I LOVE YOU PERFECTLY...

=)



Friday, November 11, 2011

KAHWIN AWAL elak KANSER PAYUDARA???

Hehe...amacam tajuk entri kali ni??? Mesti suspen sket kan...Tak pun belom lagi baca entri dah nyanyi-nyanyi lagu "OH, MAMA SAYA MAHU KAWIN"...Wateva la kan...tapi ni bukan sekadar omong kosong apatah lagi  pencetus kontroversi taw...ni berdasarkan sumber-sumber yang dipercayai...sebab cik Fatin (selama ni guna 'Aku' then my dad bising cakap xsopan =)) sangat tak suka kontroversi2 ni...bak kata fafau "Tingkatkan prestasi, elak kontroversi" =)

Ish ape la dok merepek mukaddimah panjang-panjang...dah tak sabar ni nak taw betol ke kawin awai ni leh elak kanser payudara? Kalu betol, leh minx mak kawinkan aku segera kan2...

K, ni bermula la al-kisah bila cik Fatin terbaca paper yang ntah camna tetiba ja da kat depan pintu bilik...rezeki la tu kan2... dalam paper tu cakap bagitaw kan...jap2 nak start ayat skema sket...wanita yang berkahwin pada usia muda didapati boleh mencegah dari menghidap kanser payudara. Hal ini telah diperkukuhkan lagi oleh Pakar Perunding Obstetrik, Ginekologi dan Kesuburan Tropicana Medical Centre, Dr. Surinder Singh dengan menyatakan bahawa wanita yang berkahwin muda mempunyai peluang yang tinggi untuk mendapat cahaya mata dan dapat memberi peluang untuk si ibu menyusukan bayi. Melalui amalan-amalan penyusuan bayi ini sedikit sebanyak membantu mengurangkan risiko seseorang wanita untuk menghidapi penyakit yang menjadi pembunuh no 1 di dunia. Rasionalnya, berkahwin dan mengandung pada usia muda dapat menyekat kitaran haid sekali gus dapat melindungi wanita dari terdedah kepada jangkitan kanser payudara dan kanser serviks.

Jelas????

Oleh hal demikian, adalah menjadi tanggungjawab kita semua untuk menyebarkan maklumat dan memberi kesedaran mengenai pemeriksaan awal dan mencari langkah-langkah pencegahan yang sewajarnya...

Huhu...nape ea Cik Fatin teringin sangat nak bagitaw hal ni? Mesti ada yang kata heeeeeee wat malu ja citer hal-hal camni kat sini...hmmm common guys, sekarang hal-hal camni da xleh semunyik-semunyik dah...Kesihatan tu sangat penting...

Lagipun cik Fatin teringat sangat dekat arwah kakak angkat cik Fatin yang telah meniggalkan dunia yang fana ini pada bulan Mei yang lepas akibat menghidapi penyakit kanser payudara. cik Fatin tak tipu...Kat bawah ni gambar arwah kakak angkat cik Fatin, Norziana Hassan atau nama mesranya Kak G.


Untuk pengetahuan u olls, cik Fatin kenal Kak G ni tahun 1998 time tu cik Fatin darjah 3. Time tu jugak Universiti Utara Malaysia (UUM) merangkap tempat cik Fatin belajar sekarang ni buat program anak angkat di taman cik Fatin. Memandangkan cik Fatin adalah anak sulung dalam family, jadi abah amik la kakak angkat yang telah sampai ke menara gading ni untuk menjadi sumber inspirasi cik Fatin belajar bersungguh-sungguh dan melangkah masuk ke universiti ni dan ALHAMDULILLAH usaha abah tu membuahkan hasil =)

K, berkenaan dengan kakak angkat cik Fatin ni kan, beliau seorang yang tabah dan sangat baik hati. Beliau berasal dari Kelantan dan setiap kali cuti semester mesti beliau akan datang rumah cik Fatin dan kami sentiasa keep in touch sampai la dia dah kawin dan ada 3 orang anak. 

Penderitaan beliau ni sangat banyak tapi beliau sangat tabah dan kuat semangat dan tidak sesekali berputus asa. Selepas melahirkan anak kedua, beliau telah menghidap penyakit apendix. Selepas proses pembedahan beliau sangat lemah hatta nak mendukung dan memegang anaknya yang  masih baby itu pun beliau tidak mampu. 
Setahun kemudian, beliau sihat seperti sedia kala. Namun, ketika mengandungkan anaknya yang ketiga dan pada ketika itu usia kandungan dalam lingkungan tiga bulan, beliau sekali lagi diuji oleh Allah apabila beliau disahkan menghidap Kanser Payudara (Paper di atas tu la...bukan edited tu betol-betol punya)...Tapi, beliau terus memilih untuk menruskan kandungan walaupun berisiko tinggi dan Alhamdulillah selepas 7 bulan hamil, beliau selamat melahirkan anaknya yang ketiga. Setelah lahirnya bayi tersebut, bermulalah rawatan-rawatan yang perlu dijalani oleh Kak G. Beliau sangat tabah dalam menjalani kehidupannya dengan membuat barangan kraftangan untuk dijual dan pelbagai cara lain bagi menambah pendapatan seisi keluarga dan kerana semangatnya yang kuat, beliau selalu dijemput untuk memberi inspirasi kepada pesakit-pesakit kanser payudara yang lain. 

Selepas lebih kurang 4tahun bertahan dengan penyakit ini, beliau telah menghembuskan nafas yang terakhir pada 11 Mei 2011. Walau bagaimanapun, pada awalnya family cik Fatin merahsiakan pemergiannya dari pengetahuan cik Fatin yang sedang sibuk BERFINAL EXAM..Tapi cik Fatin dapat tahu sendiri dari fb sebab cik fatin memang selalu mengikuti perkembangan kesihatan Kak G di situ.

Ni la gambar suami dan anak-anak arwah ketika beraya di Sarawak, rumah suami beliau selepas pemergiannya


Semoga arwah Kak G ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh. 
Al-Fatihah..


Hopefully, terjawabla kenapa cik Fatin buat entri ni sebab cik Fatin sangat sensitif dengan penyakit-penyakit seperti ini. Apa-apa pun semua ni atas kuasa Allah even macam-macam usaha yang kita buat untuk mengelak dari penyakit ni... So, selalula mengamalkan bacaan doa As-Syifa' agar kesihatan diri kita sentiasa dipelihara.