Monday, October 31, 2011

October vs November 2011

Hari ini dah pun 1 November 2011...Tapi masih belum terlambat aku rasa untuk buat checklist semula perkara yang telah aku berjaya lakukan pada bulan Oktober lepas.

MEETING
Dari awal-awal Oktober, memang aku sibuk pegi meeting ja...dalam 1 minggu 2 hingga ke 3 kali aku meeting. Sometimes aku perlu jumpa penasihat kelab, penasihat program, pengarah dan penolong pengarah dari beberapa unit/department di UUM. Ni semua demi kejayaan program yang kelab aku anjurkan..Program apa??? Nanti aku citer....


POST BUDGET FORUM 2012
9 Oktober 2011, aku dan empat orang kawan dari Kelab Kewangan dan Perbankan, UUM telah dipilih untuk menghadiri Post Budget Forum 2012 untuk mendengar perbincangan berkenaan dengan bajet 2012 yang telah diumumkan pada 7 Oktober 2011. Panelis terdiri dari individu yang berpengetahuan dan berpengalaman luas dalam bidang kewangan di Malaysia. Forum ini diadakan di Hotel Holiday Villa, Alor Star.


Bergambar bersama Prof. Dr. Nor Hayati Ahmad, Professor, Unit Perbankan, UUM


Di bawah ini adalah wakil dari Kelab Kewangan dan Perbankan, UUM
Dari kiri: Rasul (Presiden), Huda (Exco Informasi), Diyana (Ketua Unit Perbankan), Fatin (Setiausaha) dan Sulaiman (Timbalan Presiden)



Bergambar bersama Prof. Madya Dr. Asan Ali iaitu Dekan Sekolah Ekonomi, Kewangan dan Perbankan dan Mdm Tan Sek Choo, Pensyarah Pengurusan Risiko dan Insurans



Bergambar bersama Professor Dr. Noor Azizi Ismail, Dekan OYA Graduate School of Business



Yang ni yang paling best..hehe...


SEMINAR: PREPARATIONS FOR DYNAMIC EXECUTIVES (EXEC)
Program ini diadakan pada 21 dan 22 Oktober 2011. Program yang amat mendebarkan bagi aku sebab ni la first time aku jadi pengarah program. Sebelum ni, asyik jadi S/U ja sampai cemuih laptop ni tengok aku, aku rasa...Sehari before program aku demam teruk. Alhamdulillah lepas makan ubat, keadaan aku baik. Credits to MT bagi program ni tambah-tambah kepada Farid (Ex-Officio), Rasul (Timb. Pengarah 1), Yusniza (Timb. Pengarah 2) dan semua AJK EXEC coz diorang memberikan komitmen yang sangat baik untuk program ni.. Tanpa diorang aku tak rasa program yang dirancang hampir 9 bulan ini berjaya. Aku bersyukur sangat. Thanx sangat kepada Farid, Yus, Rasul dan lain-lain yang banyak bagi moral support dan banyak membantu. Seriously kami semua tak lena tidur selagi program ni tak lepas. Tu la sebab utama aku demam teruk muntah-muntah. Tapi Alhamdulillah, berkat kesabaran dan kesungguhan semua MT dan AJK program ni berjaya dan mendapat feedback yang baik dari pelbagai pihak. Credit jugak pada Prof. Hayati Ahmad yang banyak membantu dan sentiasa berdoa agar program berjalan lancar. Tapi tak leh citer banyak-banyak la kan2 about this program coz aku ingat nak wat entry len untuk citer serba-serbi program EXEC ni. Gambar pun aku nak upload 1 ja sebab nak bagi surprise sket kan2...
Hehe upload poster ja dulu na...t aku citer la pasal program ni. Bagi aku pengalaman handle and ikuti program ni sangat bermanfaat. Peserta program ni 80orang dari UUM dan 50 orang dari UiTM Arau. 44orang adalah AJK EXEC dan tiga orang penasihat En. Kharul Azhar (Penasihat Kelab Kewangan dan Perbankan), Prof. Dr. Nor Hayati Ahmad (Penasihat program) dan En. Muhaizam (Penasihat program)...

SHARING KNOWLEDGE WITH CUIC student
23 Oktober 2011, Pelajar-pelajar yang telah menjalani praktikum di RHB Islamic dan Kuwait Finance House datang ke UUM bagi berkongsi pengalaman sepanjang praktikal di sana. Bak kata pepatah 'bagai sireh pulang ke gagang,' mereka datang semula ke UUM untuk menceritakan persiapan yang perlu dilakukan oleh pelajar sebelum menjalani praktikal dan memasuki alam pekerjaan...

LEADERSHIP WORKSHOP WITH PROF. DR. JOHN BRUCE SLATER
24 Oktober 2011, Wakil Kelab Kewangan dan Perbankan sekali lagi dijemput untuk menghadiri workshop ini yang diadakan di Hotel EDC, UUM. Program yang diadakan selama 3 jam ini cukup bermanfaat untuk semua peserta yang hadir.




THESIS
25 Oktober 2011, before aku balik cuti mid sem, aku kena jumpa supervisor thesis aku ni dulu untuk proceed aku punya questionnaire. Actually tiap-tiap minggu aku kena jumpa supervisor aku sebab proses untuk buat satu kajian ni sangat complicated tapi aku suka sebab dari thesis ni minat aku untuk mendalami sesuatu ilmu dan meneruskan pembacaan terhadap jurnal, artikel dan thesis yang dibuat oleh graduan sebelum ini makin mendalam. Credit to my supervisor, Dr. Selamah Maamor. Btw aku nak bgtaw la jugak tajuk thesis aku "THE AWARENESS ABOUT SHARIAH AND NON SHARIAH COMPLIANCE INVESTMENT" So, if sapa-sapa ada cadangan terhadap Pelaburan Patuh dan Tidak Patuh Shariah ni boleh la kongsi-kongsi ye...


NOVEMBER????

13 November (pagi) : Quiz untuk subjek STID yang terdiri dari chapter 1-5..

14 November (malam) : Mid sem subjek STID yang terdiri dari chapter 1-6...


16 November : submit QUIZ Islamic Investment

18 November (pagi) : Mid sem subjek Psikologi yang terdiri dari semua chapter yang dah belajar

19 November (petang) : Kursus Etiket Protokol yang WAJIB dihadiri oleh semua pelajar semester akhir

20 November: Submit assignment STID (Resume)
Submit draft project paper Islamic Investment
Submit report Finance and Banking Society (1 year project)

22 November (petang) : Mid sem subjek Islamic Investment yang terdiri dari semua chapter yang dah belajar

27 November : Submit assignment Islamic Accounting

30 November : Submit assignment STID (Blog)


Hope November ini lebih memberi makna....Good luck kepada kawan-kawan untuk exam bulan November ni especially K.Hani, Ayu, Zaty, Tika, Firdaus, Jimmy, K.nisah and afi =)

~bomba di PENANG~

Entry kali ni nak cerita pengalaman belajar cara-cara menyelamat di tempat-tempat yang mempunyai bahan kimia dan gas beracun. Kami belajar di Balai Bomba Unit HAZMAT, Pulau Pinang. Unit HAZMAT adalah singkatan bagi Hazardous Materials yang khusus untuk menyelamat jika terdapat kes-kes seperti kebocoran gas dan bahan kimia.


Perkara yang paling utama adalah:
1) Memakai pakaian yang telah disediakan
2) Pastikan semua anggota badan tidak terdedah untuk mengelakkan dari terkena bahan kimia
3) Berhati-hati dan cekap. 'BIAR LAMBAT ASAL SELAMAT'
4) Mencuci pakaian sebelum menanggalkannya



Di bawah ini terdapat gambar AHLI-AHLI BOMBA YANG BERPENGALAMAN DAN PAKAR menunjukkan tindakan yang perlu diambil apabila menyelamat di kawasan yang terdapat bahan kimia dan gas beracun.



Haa kena pakai camni la untuk menyelamat di tempat yang mengadungi bahan kimia atau gas beracun... lebih kurang cam baju angkasawan gak la...tu yang aku tak sabar nak try pakai...nak taw la jugak feel camna...


Konon-konon tempat kejadian tu bilik yang warna merah tu...tapi dari jauh dah kena ready dengan pakaian lengkap dan amik langkah berjaga-jaga sebab tak tau sejauhmana gas/bahan kima tu berbahaya kepada kita....





Dah selesai operasi menyelamat, pakaian tu kena cuci dulu sebelum disimpan dan dihantar ke tempat cucian. Baju-baju ni perlu dicuci untuk mengelakkan bahan kimia yang dah terkena pada pakaian merebak ketempat lain. Hal ini dititikberatkan demi keselamatan anggota penyelamat.









Dah selesai ahli bomba tunjuk operasi menyelamat, tibalah masa untuk briged bomba plak try... huh berat giler baju ni...Kalau xsalah telinga aku dengar lebih dari 100kg...


Pic atas dan bawah ni kawan aku, yusniza tengah sarungkan baju...first time nak sarung kaki tu kena duduk dulu taw kalau tak, bleh jatuh sebab berat...tapi kalau betol-betol anggota bomba yang dah berpengalaman and badan pun steady ja, xyah la duduk...ni berat 39kg ja tapi nak menampung berat baju lebih dari 100kg, mana tahannnnn....




ni model pakaian baju HAZMAT 




Haaaaaaaaaa....ni aku =)
Hi.....peace no war =)

 Perghhhhhhhh time nampak orang pakai ingat senang tapi bila pakai sendiri rasa badan tak stabil ja...macam nak naik ke bulan pun ada...

Haaaaaaa...jeng jeng jeng...at last, aku berjaya pakai baju ni even topi aku kat dalam tu senget sket sebab berat penutup kepala ni aku tak tau nak adjust camna...




Hai hai hai...ni nak tunjuk kat orang kampung aku la ni...kecik-kecik aku pun dapat merasa pakai baju ni...kau ado???? hehehe




Haa ni la kenderaan unit HAZMAT...sori la kamera murah ja tak leh nak zoom amik semua asal nampak tulih HAZMAT ja bleh la na...












Terima kasih sudi baca =)

~bomba da bez~

Memang bez la join bomba ni dari sem 1 sampai sem 4 aku tak pernah rasa menyesal join bomba ni...selain dapat pakai uniform bomba (memang aku dah pernah pakai sebab time sekolah dulu aku kadet bomba), briged bomba dapat tido dan buat aktiviti di balai bomba (kalau saja-saja mesti tak dapat masuk balai bomba apatah lagi nak pegang and try peralatan bomba)...bez taw...tido ramai-ramai (laki kat hostel pegawai laki, girlz kat hostel pegawai girlz la)...haaa jangan dok salah paham plak...


Kalau jadi briged bomba ni wajib mandi taw...sebab kalau tak cukup air paip, bleh guna pili bomba...haaa syok ooo...kami pernah main lari-lari and lawan percik air antara satu sama lain taw...aku ingat lagi time aku lari-lari tu, aku terjatuh and seluar aku terkoyak sket kat lutut...sket ja luka...pedih la jugak...tapi kan bomba, mana leh nangis...bila ingat-ingat balik bez ooo...kejadian tu berlaku time kami ada latihan kawad sambil bawak pili bomba... berat ooo pili tu...aku bawak sampai senget bahu lari lebih kurang 100m baru bleh passing pili tu kat member lain...lepas latihad kawad tu la jurulatih suruh main percik air, sapa tak basah kena rendam dalam kolam... 

Dalam bomba ni kami belajar rappelling dengan betol...memang la ada yang takut sampai nangis-nangis tapi at least kita try buat and kita akan tahu sejauhmana kemampuan kita. Alhamdulillah, aku lepas ja kalau sesi turun-turun bukit guna tali, or turun bangunan guna tali ni sebab time sekolah dulu aku pernah ikut latihan turun bangunan dari tingkat yang ketiga guna tali TAPI aku tak mau la cakap besar sebab kadang-kadang kalau dah sampai masa sesuatu akan berlaku, tidak kira siapa or di mana ia pasti akan berlaku. JADI, kalau jurulatih pesan do and don't time latihan, aku akan dengar dengan teliti and ikut betol-betol pesanan jurulatih tu... jangan berlagak pandai kang jatuh xdopek den nak nolong....

Haa ni la antara gambar time aku join briged bomba dulu. Tapi tak banyak la sebab aku still tak ambil lagi gambar-gambar tu dari kawan aku...maklumla aku tak mampu nak beli kamera sendiri so, kalau orang amik gambar, aku tumpang ja...tu yang gambar aku banyak kat kamera orang tak da kat aku.



Girlz in Balai Bomba Jitra
Di Stadium Batu Kawan, Pulau Pinang

Balai Bomba Padang Besar


Briged bomba di PERLIS


Girlz in Bomba
Bersama rakan tersayang, Nafisah
Sempat pose dulu di Balai Bomba Jitra
aku
suasana pagi di Balai Bomba Jitra


Ni pic zaman kanak-kanak ribena dulu..time ni sem 1..yang ni ja combine group A and Group B sem 1. Lepas tu, semua aktiviti dah tak combine group sebab jurulatih lebih senang nak bagi tumpuan and lebih memudahkan aktiviti. Kami semua kena pakai life jacket sebab kami semua akan dilontar ke dalam kolam untuk latihan 'water confident'...Lepas aktiviti water confident, kami buat latihan tali pandu plak... Kira-kira jam 5pagi la baru sampai balik Balai Bomba Kuala Perlis and selamat tido...
Group A & Group B di Balai Bomba Kuala Perlis

Sunday, October 30, 2011

Islamic Accounting

As the blog's name COMPARTIR ES BUENO in Spanish which means SHARING IS CARING, I want to share with you about Islamic Accounting. The sources about this topic is very limited. So, I find the articles, journals, thesis and book to understand about it. 

Here, one of the book that I bought from my lecturer. Actually the cost is RM60+ but my lecturer can get it with RM51. The content covers what is Islamic Accounting, the concepts, Financial Reporting for Islamic Financial Institutions, Accounting for Islamic Deposit and Investment Account, Zakat Accounting for Business Wealth and How to calculate for Mudarabah, Musharakah, Murabahah and Ijarah financing.



From my reading, I think the note below will help you to know the basics knowledge in Islamic Accounting and the differences with Conventional Accounting.

Accounting can be defined as the process of identifying, measuring and communicating economic information in order to permit informed judgement by the users of information.

Accounting can be distinguished into two basic functions which are financial accounting and management accounting. Financial accounting provides information to people outside the firm while management accounting generates confidential information for internal decision makers, such as top executives and department heads.

Islamic Accounting  is the process which provides appropriate information to stakeholders of an entity which will enable them to ensure that the entity is continuously operating within the bounds of the Islamic Shariah and delivering on its socioeconomic objectives. Besides, it is also a tool which enable Muslims to evaluate their own accountabilities to God.


Conventional vs Islamic Accounting

CONVENTIONAL ACCOUNTING
ISLAMIC ACCOUNTING
         Based on upon modern commercial law permissive rather than ethical
           Based upon ethical law originating in the Quran and Sunnah
         Limited disclosure (provision of information subject to public interest)
          Full disclosure (to satisfy any reasonable demand for information in accordance with the Shariah)
     Personal accountability (focus on individuals who control resources)
           Public accountability (focus on the community who participate in exploiting resources)


Objectives of Islamic Accounting
According to Khan, in Harahap (1992) as below:
                                i.            To report the accurate income determination
                              ii.            To promote efficiency and leadership
                            iii.            To make the trade transactions comply with Shariah priciples
                            iv.            Commitment to justice
                              v.            To report a good things

Hayashi (1989) thought that the objectives of Islamic accounting for any trade transactions in Islam as below:
                                i.            To avoid fraudulent practices in business and society
                              ii.            To check and audit the illegal contract
                            iii.            To keep free market and fair price
                            iv.            To prevent necessities from being hoarded

So, from this two opinions, I conclude that the objectives of Islamic accounting for any trade transactions in Islam as below:

  • To satisfy both parties who involve in trade transactions because in Islam, all the transactions has been recorded and documented accurately without reducing the rights of anyone.
  • To avoid fraudulent practices in business and society, so that the transactions should be recorded by a person who is really obey to Allah.
  • To make the trade transactions comply with Shariah principes. Therefore, in Islam, every trade transactions should provide witnesses and evidences.                                                                     Based on the verse of Al-Baqarah, 282, we know that Islam emphasizes us to record any transactions accurately. Moreover, if the transactions deal with installment, the parties who involve in that transactions suppose to specify the period of the loan which is the length of time the loan must be repaid. The installment transaction should be recorded by the honest person and need the witnesses and evidences. From this verse, we know that Islamic accounting promotes not only for the transactions but for the whole matter regarding the rights of both parties and ethical conducts in economics. 

Let see this video about the interpretation of Al-Baqarah, 282. Actually, this video is created by my group and will be use in our presentation. Unfortunately, we cannot present this verse. It is because another group already present it. So, it's my pleasure to share this slide with you...
video

A year ago....



I am thinking about a meaningful program that I had involved a year ago. National Conference Ceo’s Mind is a programme which was organized by Proton Student’s Residential Hall. It was held on 21st until 26th of May 2010 at Institut KWSP Bandar Baru Bangi, Selangor. The motto of this program is “Today’s Talk For Tomorrow’s Walk.” The participations are from IPT students in Malaysia. The objectives of this program are participants will be able to construct positive mind-set and personalities in order to penetrate and meeting the demands of job market. Besides, this is an opportunity for participants to enhance their knowledge in leadership and entrepreneurship and become an outstanding future leader. Furthermore, the students will able to develop their soft skills and create link with the corporate. There are many activities, training from selected companies and speech from our national leaders such as Y.B Senator Dato’ Maznah bt. Mazlan, Y.B Tan Sri Rafidah Aziz, Y.B Senator Dato’ Seri Idris Jala, Y.B Dato’ Mukhriz bin Tun Dr. Mahathir, Y.B Dato’ Saifuddin bin Abdullah and CEO’s from big companies in Malaysia. Honestly, I learn many things from this programme and for sure I meet many friends. Hopefully, I can join this programme again.

My new friend, Firdaus shook hands with Y.B Dato'  Mukhriz
Picture above is my new friend that I met in Institut KWSP, Bangi. He studied in Bachelor of Muamalat Administration, UUM. He is a good person and highly motivated.




Industrial visit at DIGI
This is my room. I stay in this room with a student from Universiti Malaysia Pahang.

Institut KWSP Hall

Lady in blue is Alwanis and in the middle is Nisa. They are my new friends and so friendly. We are always together during the programme.

Having a snap with Y.B Dato' Mukhriz
With my new friends at DIGI
Having a snap with my new friends after opening ceremony
My friends with Y.B Senator Dato' Maznah bt. Mazlan

IMPRESSIVE NAMETAG!!!





Terima kasih sudi baca =)